Op het CAD,

kunnen eerstejaarsstudenten allerlei animaties creëren.

VIDEO & MOTION DESIGN – Cycle 2

1 year – 60 ECTS – MDes cycle master

VOORSTELLING

Per definitie is Motion Design een afkorting van de Engelse uitdrukking ‘Motion Graphics Design’. Als we dat zouden vertalen, begrijpen we al snel dat het gaat om het ontwerp van bewegende beelden. In bepaalde gevallen zien we tekst in beweging maar we kunnen ook veel plezier beleven aan het tot leven wekken van vormen, pictogrammen, foto’s en allerlei illustraties.

Motion Design is handig om een bepaalde boodschap of een plezierig, mooi en actueel bewegend beeld over te brengen en is interessant voor steeds meer professionals in de videowereld maar ook voor grote merken en bedrijven. De vraag naar experts op het gebied van Motion Design neemt snel toe. Deze animaties worden gebruikt voor reclamefilms, animaties van interfaces (online, mobiel, enz.), videoproducties (muziekvideo’s, de aftiteling van films, enz.) of voor de creatie van grafische universums in verschillende domeinen (visuele identiteiten, videogames, enz.).

Het CAD heeft een zeer technische opleiding van één jaar opgezet waarin grafisch ontwerpers alle tools krijgen om deze nieuwe technieken, die zeer populair zijn in ontwerpstudio’s of gespecialiseerde studio’s, volledig te beheersen. Deze certificeringsopleiding van minstens één jaar kan worden uitgebreid met een tweede jaar, met inbegrip van een bedrijfsstage en biedt onze studenten de kans om een masterdiploma te valideren (postgraduaat).

INTERNATIONALE ERVARINGEN

Het CAD is een internationaal instituut. De lessen worden in het Engels gegeven, waardoor onze studenten optimaal worden voorbereid op buitenlandse stages, kunnen deelnemen aan internationale workshops en kennis kunnen maken met buitenlandse culturen tijdens de diverse culturele bezoeken en reizen die we ieder jaar organiseren.

Al deze internationale ervaringen bieden onze studenten de mogelijkheid om internationale carrières op te bouwen (VS, Brazilië, Australië, Thailand, China … en alle Europese landen).

START VAN DE LESSEN

De lessen starten eind september. In september organiseren we een zomercursus (lessenreeks van 3 weken voor Tekenen en Engels) voor diegenen die hun niveau van tekenen en/of Engels moeten verbeteren. De beslissing om al dan niet aan deze lessen deel te nemen, wordt tijdens het selectieproces door de directie genomen.

BELANGRIJKSTE LESSEN

 • Digital design
 • Graphic design
 • Art direction
 • Motion design
 • UX/UI design

JAARPLANNING

Tijdens cyclus 1 (voorbereidende studies) wordt het jaar onderverdeeld in vier trimesters van elk drie maanden:

– Q1: Oktober – november – december
– Q2: Januari – februari – half maart
– Paasvakantie: studiereis – stages – workshops – vakantie
– Q3: half april – mei – juni = voorbereiding op de jury
– Q4: vakantie of stages

Jaar 1

 • Zomercursus: 2de, 3de en 4de week van september,
 • Start van het academisch jaar: laatste maandag van september,
 • Vier weken stage bij een animatiestudio.

Houd er rekening mee dat de lessen, curricula en planning van jaar tot jaar of zelfs gedurende het jaar kunnen worden aangepast om gelijke tred te houden met het beroepsleven en voor het gemak van studenten en docenten.

COLLEGEGELD

Het jaarlijks collegegeld bedraagt 8.400 EUR + 300 EUR inschrijfgeld* (totaal: 8.700 EUR) en moet als volgt worden betaald:

 • 2.800 EUR + 300 EUR – d.w.z. 3.100 EUR (eerste schijf), bij inschrijving,
 • 2.800 EUR (tweede schijf) vóór 30 juni,
 • 2.800 EUR (derde schijf) vóór 15 september.

Voor internationale overschrijvingen zijn de bankkosten voor rekening van de betaler.

Houd er rekening mee dat voor sommige ingezetenen gespreide betaling mogelijk is (mits aanvaarding van het dossier en tegen een toeslag van 300 EUR).

In dit collegegeld zijn culturele bezoeken en studiereizen niet inbegrepen.

* Inschrijfgeld: dit bedrag omvat de algemene administratieve kosten en een individuele verzekering (afgesloten door het CAD) in geval van ongevallen op school.

CERTIFICATEN

In België mogen privéscholen geen staatsdiploma’s afleveren. Het CAD-diploma is een diploma van een school voor beroepsopleiding.

De toegekende diploma’s zijn certificaten die voor 60 ETCS per jaar worden toegewezen.

VERBOND
CAD is lid van CUMULUS Creative Linking

Cumulus is de belangrijkste internationale vereniging van universiteiten en hogescholen voor Kunst, Design en Media ter wereld. Cumulus is de enige wereldwijde vereniging die onderwijs voor kunst, design en onderzoek ondersteunt. Het is een forum voor samenwerkingsverbanden en overdracht van kennis en beste praktijken. Cumulus bestaat momenteel uit 340 leden in 61 landen.

Het bekroonde CAD is lid van CUMULUS, het belangrijkste internationale netwerk van designscholen.

INFORMATIE

Neem voor meer informatie contact met ons op via mail: secretariat@cad.be – Tel.: +32 2 640 40 32