Brussel,

het culturele kruispunt van Europa

Als hoofdstad van Europa is Brussel een ideale stad voor studenten…

Brussel, het hart van de Europese Unie, is geleidelijk aan een van de meest kosmopolitische steden van Europa geworden, maar zonder de nadelen van een grootstad. Op één uur en twintig minuten van Parijs, twee uur van Londen, één uur en vijftig minuten van Amsterdam en Keulen en dertig minuten van Rijsel: Brussel ligt in het centrum van Europa.

Brussel is een zeer dynamische stad en slaagt erin een levenskwaliteit te behouden die ongewoon is voor een grote hoofdstad. De brede mix van Europese en andere culturen geeft een grote culturele rijkdom aan deze stad, die bekend staat als een centrum voor het ontwikkelen van zeer gewaardeerde, creatieve studenten en gerenommeerde, professionele ontwerpers. Grote namen in design (velen van hen zijn docenten aan de CAD), reclame, modeontwerp, cinema, strips, muziek, theater, dans, enz. tonen hun creaties in Brussel en elders in de wereld.

Studenten passen zich hier makkelijk aan en voelen zich hier goed, want ze worden met open armen verwelkomd en erg gewaardeerd. Uitgaan en plezier hebben, terwijl je je veilig voelt, is een van de grote voordelen van deze stad.

Bovendien is het voor studenten in Brussel heel gemakkelijk om huisvesting te vinden en dit tegen bijzonder betaalbare prijzen, wat zeer uitzonderlijk is in grote hoofdsteden.

CAD is gelegen middenin het groen in Ukkel, een prachtig residentieel woongebied in het zuiden van Brussel. De school is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt onder andere slechts op 9 minuten met de tram vanaf het Zuidstation, waar je de TGV, Thalys en Eurostar kunt nemen.

De lessen worden in het Engels gegeven. Meer dan 50% van de CAD-studenten komt uit de vier hoeken van Europa: CAD heeft meer dan 20 nationaliteiten. Van harte welkom aan iedereen!

Huisvesting in Brussel

Het is heel gemakkelijk om in Brussel accommodatie te vinden voor studenten tegen bijzonder betaalbare prijzen, wat zeer zeldzaam is in grote hoofdsteden. Bovendien bevindt de CAD zich in een woonwijk en niet ver van de universiteit. Als je in Brussel wil gaan wonen, zijn er veel mogelijkheden om studio’s of kleine appartementen te huren in de zone van de CAD. Neem een kijkje op de volgende websites:

Aarzel niet om contact op te nemen als je vragen hebt over huisvesting in Brussel.

Visum en andere praktische informatie

 1. Visum en verblijf in België

Als je geen onderdaan bent van een lidstaat van de Europese Unie, heb je een visum nodig om in België te kunnen studeren. Dit visum moet bij de Belgische ambassade van het land van herkomst worden aangevraagd. De toelating om meer dan 3 maanden in België te verblijven, wordt over het algemeen verleend aan buitenlandse studenten die de volgende documenten kunnen overleggen:

 • een bewijs van definitieve inschrijving of een bewijs van voorlopige toelating of een bewijs van inschrijving voor een toelatingsexamen tot een hogeschool;
 • een nationaal paspoort dat 12 maanden geldig is;
 • bewijs van voldoende middelen van bestaan;
 • een medisch attest waaruit blijkt dat de student niet lijdt aan een ziekte die de volksgezondheid in gevaar kan brengen;
 • voor studenten die ouder zijn dan 21 jaar, een attest waaruit blijkt dat er geen veroordelingen zijn voor misdaden of overtredingen van het gewoonterecht.

Let op: het duurt ongeveer 3 maanden om een visum te krijgen. Om je papieren in september in Brussel te hebben, is het daarom noodzakelijk dat je volledige dossier uiterlijk eind mei wordt ingediend.

Aarzel niet om contact op te nemen als je vragen hebt over het visum.

Inschrijving bij het gemeentebestuur is verplicht voor buitenlandse studenten (van buiten de Europese Unie). Binnen 8 dagen na je aankomst in België moet je naar het gemeentebestuur van je woonplaats gaan en een aanvraag doen voor inschrijving in het vreemdelingenregister en voor afgifte van een verblijfskaart (kaart A).

De student moet zijn verblijfsvergunning elk jaar vóór 1 oktober verlengen. Hiervoor moet hij verschillende documenten voorleggen aan het gemeentebestuur:

 • een bewijs van inschrijving op een school;
 • een attest waaruit blijkt dat hij alle examens van het voorgaande academiejaar heeft afgelegd;
 • bewijs van voldoende middelen van bestaan.

Meer informatieDienst vreemdelingenzaken 

 1. Gezondheidszorg

In België is een individuele ziekteverzekering verplicht. Als gevolg hiervan moet de student lid worden van een ziekteverzekeringsfonds van zijn keuze. In geval van gezondheidsproblemen kan hij vervolgens een arts raadplegen en een groot deel van de gemaakte medische kosten vergoed krijgen.

Buitenlandse studenten van de EU nemen eerst contact op met de socialezekerheidsorganisatie van hun land (Europese kaart) en vervolgens met een Belgisch ziekteverzekeringsfonds van hun keuze. Medische kosten worden rechtstreeks vergoed zonder een wachttijd. Alleen een verplichte aanvullende bijdrage is vereist.

Buitenlandse studenten van landen buiten de EU of die niet onder de Europese kaart vallen, moeten, na hun registratie bij het gemeentebestuur van hun woonplaats, contact opnemen met een ziekteverzekeringsfonds. Alleen een verplichte aanvullende bijdrage is vereist.

Om je in te schrijven in een ziekteverzekeringsfonds moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • In België verblijven
 • Een uittreksel uit het bevolkingsregister van de gemeente van je woonplaats kunnen overleggen
 • Een identiteitskaart hebben
 • Een studentenkaart hebben of een onderwijscertificaat indien van toepassing
 • Een verklaring op erewoord afleggen dat de student geen inkomen heeft

Meer informatielijst van ziekteverzekeringsfondsen 

 1. Buitenlandse diploma’s en gelijkstellingen

Als je een buitenlands hoger onderwijsdiploma hebt dat buiten Europa is uitgereikt, neem dan contact op met de Belgische ambassade in jouw land voor de aanvraag van gelijkstelling.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt over huisvesting of administratie.