Creatie

van je eigen kledinglijn,
ontwerp van sjaals of hoeden,
creatie van kleding met nieuwe materialen.

FASHION & TEXTILE DESIGN – Cycle 1

3 years – 180 ECTS – Undergraduate Studies

VOORSTELLING

Modeontwerp is voortdurend in ontwikkeling. Stylisten kiezen steeds vaker voor materialen met meer respect voor de planeet, ontwerpen ecologisch verantwoorde mode, geven kleding een tweede leven en werken steeds vaker met nieuwe materialen.

In navolging van de veranderingen in onze samenleving en ons gedrag, lijkt de nieuwe opleiding Mode & Textielontwerp die in september van start gaat een logische volgende stap voor het CAD.

De opleiding van toekomstige creatievelingen begint bij het CAD, met de ontwikkeling van hun eigen artistieke cultuur, nieuwsgierigheid, gevoel voor verhoudingen, volumes, materialen, stoffen, kleuren …

In navolging van de filosofie van het CAD, dat zijn studenten het best wil voorbereiden op de realiteit in de professionele wereld, zal de school haar studenten ook voorbereiden op het echte leven van een modehuis. Hiervoor moeten ze leren hoe ze een eigen visuele identiteit voor een kledinglijn kunnen ontwikkelen, maar ze moeten ook leren over de presentatie van producten, fotografie, de verschillende onderdelen van een modeshow, …

In deze cyclus van 3 jaar, zullen onze studenten hun creativiteit volledig kunnen ontplooien, zodat ze innovatieve oplossingen in hun concepten kunnen implementeren. Ze zullen starten met het gebruik van ’traditionele’ stoffen om kledingcollecties voor vrouwen, mannen, een combinatie van beiden en kinderen te creëren. Vervolgens gaan ze dieper in op het onderwerp en de onuitputtelijke bronnen van natuurlijke materialen en van recycling …

Tot slot, en dat is misschien nog wel de grootste uitdaging, zullen we onze studenten wapenen met de vereiste technische vaardigheden zodat ze hun meest innovatieve ideeën kunnen realiseren, leren werken met nieuwe, zogenaamde intelligente stoffen en de technologieën van de toekomst leren begrijpen.

Ze zullen worden gevolgd en ondersteund in hun ideeën, zodat ze op een dag hun eigen concept kunnen creëren. Ze zullen ontwerpers, avant-gardisten en stylisten ontmoeten die de mode van nu maken. Ze zullen diverse stages afronden. Geen betere manier om hen voor te bereiden op de realiteit en de uitdagingen van dit mooie creatieve beroep met een stralende toekomst die op hen wacht.

INTERNATIONALE ERVARINGEN

Het CAD is een internationaal instituut. De lessen worden in het Engels gegeven, waardoor onze studenten optimaal worden voorbereid op buitenlandse stages, kunnen deelnemen aan internationale workshops en kennis kunnen maken met buitenlandse culturen tijdens de diverse culturele bezoeken en reizen die we ieder jaar organiseren.

Al deze internationale ervaringen bieden onze studenten de mogelijkheid om internationale carrières op te bouwen (VS, Brazilië, Australië, Thailand, China … en alle Europese landen).

BELANGRIJKSTE LESSEN

 • Fashion Design
 • Study of textile
 • Pattern maker
 • Art direction
 • History of fashion
 • Accessories
 • Up cycling
 • Colors
 • Photography
 • Scenography
 • Digital design
 • Social media communication

START VAN DE LESSEN

De lessen starten eind september. In september organiseren we een zomercursus (lessenreeks van 3 weken voor Tekenen en Engels) voor diegenen die hun niveau van tekenen en/of Engels moeten verbeteren. De beslissing om al dan niet aan deze lessen deel te nemen, wordt tijdens het selectieproces door de directie genomen.

JAARPLANNING:

Tijdens cyclus 1 (voorbereidende studies) wordt het jaar onderverdeeld in vier trimesters van elk drie maanden:

– Q1: Oktober – november – december
– Q2: Januari – februari – half maart
– Paasvakantie: studiereis – stages – workshops – vakantie
– Q3: half april – mei – juni = voorbereiding op de jury
– Q4: vakantie of stages

Jaar 1

 • Zomercursus: 2de, 3de en 4de week van september,
 • Start van het academisch jaar: laatste maandag van september,
 • Tijdens het eerste trimester: elke vrijdag een cultureel bezoek in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland,
 • Drie weken stage in een modehuis tijdens de paasvakantie,
 • Studiereis van 1 week tijdens de paasvakantie: het ene jaar in de VS (New York of Chicago), het andere jaar in een Europese stad, bijv. Berlijn, Barcelona, Madrid …

Jaar 2

 • Start van het academisch jaar: laatste maandag van september,
 • Drie weken stage in een modehuis tijdens de paasvakantie,
 • Een studiereis van 1 week tijdens de paasvakantie: het ene jaar in een Europese stad, bijv. Berlijn, Barcelona, Madrid …, het andere jaar in de VS (New York of Chicago),
 • Eén internationale multidisciplinaire workshop met gaststudenten uit het VK, Frankrijk en/of Italië tijdens Q2.

Jaar 3

 • Vier weken stage in een modehuis tijdens de zomervakantie,
 • Start van het academisch jaar: laatste maandag van september,
 • Een multiculturele en multidisciplinaire workshop van 2 weken in Shanghai tijdens de paasvakantie,
 • Twee internationale multidisciplinaire workshops met gaststudenten uit het VK, Frankrijk en/of Italië.

Houd er rekening mee dat de lessen, curricula en planning van jaar tot jaar of zelfs gedurende het jaar kunnen worden aangepast om gelijke tred te houden met het beroepsleven en voor het gemak van studenten en docenten.

COLLEGEGELD

Het jaarlijks collegegeld bedraagt 8.400 EUR + 300 EUR inschrijfgeld* (totaal: 8.700 EUR) en moet als volgt worden betaald:

2.800 EUR + 300 EUR – d.w.z. 3.100 EUR (eerste schijf), bij inschrijving,
2.800 EUR (tweede schijf) vóór 30 juni
2.800 EUR (derde schijf) vóór 15 september.

Voor internationale overschrijvingen zijn de bankkosten voor rekening van de betaler.

Houd er rekening mee dat voor sommige ingezetenen gespreide betaling mogelijk is (mits aanvaarding van het dossier en tegen een toeslag van 300 EUR).

In dit collegegeld zijn culturele bezoeken en studiereizen niet inbegrepen.

* Inschrijfgeld: dit bedrag omvat de algemene administratieve kosten en een individuele verzekering (afgesloten door het CAD) in geval van ongevallen op school.

CERTIFICATEN

In België mogen privéscholen geen staatsdiploma’s afleveren. Het CAD-diploma is een diploma van een school voor beroepsopleiding.

De toegekende diploma’s zijn certificaten die kunnen overeenkomen met een bachelordiploma en voor 60 ETCS per jaar worden toegewezen.

VERBOND
CAD is lid van CUMULUS Creative Linking

Cumulus is de belangrijkste internationale vereniging van universiteiten en hogescholen voor Kunst, Design en Media ter wereld. Cumulus is de enige wereldwijde vereniging die onderwijs voor kunst, design en onderzoek ondersteunt. Het is een forum voor samenwerkingsverbanden en overdracht van kennis en beste praktijken. Cumulus bestaat momenteel uit 340 leden in 61 landen.

Het bekroonde CAD is lid van CUMULUS, het belangrijkste internationale netwerk van designscholen.

INFORMATIE

Neem voor meer informatie contact met ons op via mail: secretariat@cad.be – Tel.: +32 2 640 40 32