150

studenten begeleid door ±

50

leraren

De CAD (College of Art & Design) is een privéschool voor design in Brussel. CAD, opgericht in 1961, is een van de weinige kunstopleidingen op het Europees vasteland die Angelsaksisch onderwijs aanbiedt op het gebied van interieurarchitectuur, ontwerp, communicatie, grafisch en digitaal ontwerp, art direction, UX-ontwerp, motion design en 3D-beeldontwerp.

CAD is in feite een school voor creatieve mensen.

De praktijk vormt de basis van de onderwijsmethode.

De onderwijsmethode van CAD

De onderwijsmethode is Angelsaksisch en gebaseerd op praktijk. Er zijn bijna geen theoretische lessen. Studenten worden enkel begeleid door uitmuntende professionals, actief en bekend in hun sector. De oefeningen die studenten maken leunen heel dicht aan bij wat ze in hun toekomstige professionele loopbaan zullen tegenkomen.

De docenten werken met de student op basis van zijn oorspronkelijke idee. Deze methode is zeer motiverend omdat de studenten vanaf het eerste jaar geconfronteerd worden met de echte problemen van hun toekomstige baan. Deze methode vereist een zeer belangrijke supervisie, en dit is een van de sterke punten van CAD: ± 160 studenten worden begeleid door ± 55 leraren.

CAD is een school op mensenmaat. De klassen bestaan uit een klein aantal studenten, wat zorgt voor een gepersonaliseerde follow-up en een ‘familiale’ sfeer die zeer wordt gewaardeerd door de studenten omdat ze zich ondersteund voelen.

De studenten lopen vaak stage in bedrijven tijdens de duur van hun studie (bijna een volledig jaar stage voor een vijfjarig programma). Deze opeenvolgende stages maken het de studenten mogelijk om de wereld van hun toekomstige beroep te leren kennen. Ze kunnen zich daardoor ook beetje bij beetje oriënteren op de precieze sector en het type bureau of ontwerpbureau dat later bij hen zal passen.

CAD, een internationale school

De CAD-studenten vertegenwoordigen 24 nationaliteiten.

De lessen worden in het Engels gegeven. CAD heeft als doel om de studenten op te leiden tot tweetalige afgestudeerden omdat ze zo hun toekomstige beroep kunnen uitoefenen over de hele wereld.

Die internationale mentaliteit wordt ook ontwikkeld door studiereizen en workshops, in het buitenland en in Brussel, met gasten van andere Europese scholen. Ten slotte maken de vele stages, waarvan sommige in het buitenland moeten worden voltooid, van de CAD ook een unieke plek om te studeren door zich open te stellen voor de wereld. CAD is sinds 2013 lid van de CUMULUS Association. Deze organisatie brengt wereldwijd ongeveer 250 openbare en particuliere kunstscholen samen (http://www.cumulusassociation.org). Een van de doelen van deze vereniging is om haar leden te helpen bij het organiseren van deze internationale workshops.

Resultaat: 98% van de CAD-afgestudeerden vindt een baan in minder dan 4 maanden.

N.B.: Er moet worden bij vermeld dat particuliere scholen in Frankrijk en in België de woorden BACHELOR en MASTER niet kunnen gebruiken. We spreken daarom van 1ste CYCLUS (3 jaar – 180 studiepunten) en 2de CYCLUS (2 jaar – 120 studiepunten). De toegekende diploma’s kunnen overeenkomen met Bachelors en Masters, maar zijn geen staatsdiploma’s.

Jaarrooster: praktische projecten, studiereizen en stages

De lessen worden in het Engels gegeven. Tijdens de cursus zijn er veel internationale activiteiten.

Jaar 1:

 • Zomerschool: 2de, 3de en 4de week van september
 • Start van het academiejaar, laatste maandag van september of één oktober (volgend academiejaar start op: 28/09/2020)
 • Tijdens het eerste kwartaal: elke vrijdag culturele bezoeken in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland.
 • Studiereis tijdens de paasvakantie in New-York, Chicago, in een Europese stad zoals Berlijn, Barcelona, Madrid… of in het Midden-Oosten.

Jaar 2:

 • Start van het academiejaar, laatste maandag van september of één oktober (volgend academiejaar start op: 28/09/2020)
 • Studiereis tijdens de paasvakantie in New-York, Chicago, in een Europese stad zoals Berlijn, Barcelona, Madrid… of in het Midden-Oosten.

Jaar 3:

 • Start van het academiejaar, laatste maandag van september of één oktober (volgend academiejaar start op: 28/09/2020)
 • Workshop in Shanghai tijdens de paasvakantie
 • 2  internationale multidisciplinaire workshops met gaststudenten uit het VK, Frankrijk en/of Italië

Jaar 4:

 • Drie maanden stage ergens in de wereld. Onze studenten gaan vaak naar de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Noord-Europa, China, Australië, …
 • Begin van het academiejaar: Maandag na de feestdagen van Allerheiligen (volgende start: 9/11/2020)
 • Tweede semester in het buitenland: keuze tussen 3 ‘studio’s’ São Paulo (Brazilië), Shanghai (China) of Pune (India)

Jaar 5:

 • Start van het academiejaar, laatste maandag van september of één oktober (volgend academiejaar start op: 28/09/2020)
 • Keuze uit een lijst met mogelijke workshops in Europa en de VS tijdens de zomervakantie
 • Twee stages van 3 maanden ergens in de wereld tussen februari en september
 • Afstudeerfeest met het toekennen van dubbele diploma’s in Nantes in september

WERKGELEGENHEID & CARRIEREMOGELIJKHEDEN

Het CAD bereidt zijn studenten vanaf het eerste opleidingsjaar voor op het bedrijfsleven door hen gedurende de hele opleiding stages te laten lopen. Deze stages duren in het eerste jaar minstens één week en worden steeds langer naarmate de opleiding vordert, tot minimaal 3 maanden stage in het vijfde jaar.

Tijdens het postgraduaat (cyclus 2), kunnen CAD-studenten ook een academisch semester in India, Brazilië of China volgen. Deze drie grote landen bieden belangrijke carrièrekansen aan buitenlandse kandidaten.

De school staat al 60 jaar bekend in de bedrijfswereld in binnen- en buitenland en wordt ook erkend.

Waar vind je onze alumni:

Je vindt de alumni van het CAD voornamelijk in België en Frankrijk (75%). Een kwart van hen werkt in andere Europese landen en de rest van de wereld (Libanon, Marokko, Vietnam, China, enz.).

 • België: 58%
 • Frankrijk: 17%
 • De rest van Europa: 11%
 • De rest van de wereld: 14%

De oud-studenten zijn verdeeld over verschillende soorten bedrijven, waaronder architecten- en interieurontwerpbureaus, reclamebureaus, ontwerpbureaus of bedrijven die meer in grafische identiteit gespecialiseerd zijn. Onlangs opende de school haar deuren voor mode- en stylingbureaus.

Meest vertegenwoordigde bedrijven:

 • Communicatieadviesbureaus
 • Ontwerpbureaus
 • Grafische studio’s
 • Architectenbureaus
 • Allerlei soorten bedrijven
 • Instellingen
 • Media

Een groot aantal oud-studenten werkt als freelancer, een gebruikelijke praktijk in de creatieve sector, zowel in België als in het buitenland.

Brussel, de administratieve hoofdstad van Europa, is uitgegroeid tot een echte internationale stad. De huidige praktijk van het Engels is een realiteit, ook in enkele bedrijven die in België gevestigd zijn. De CAD-opleidingen die volledig in het Engels gegeven worden, zijn een belangrijke troef als studenten willen starten in een bepaald bedrijf.

Voorbereidende module voor het bedrijfsleven:

Een gespecialiseerde module tijdens de postgraduaatopleiding (cyclus 2) bereidt studenten voor op het beroepsleven en geeft hen een opleiding in de administratieve procedures die inherent zijn aan het statuut van zelfstandige. Tijdens diezelfde periode volgen onze studenten 160 uur les in bedrijfsmanagement, waaronder enkele lessen boekhouding, fiscaliteit, ondernemerschap, wetgeving, beroepsethiek, …